AWS Partner Network - Consulting Partner
Microsoft Cloud Solutions Partner
Fortinet Partner
Microsoft Authorized Education Partner
Bitdefender Bronze Partner

ȘcoalaDeCloud: Ce este Cloud-ul?

Publicat: 19-04-2017, 16:15

Ce este Cloud Computing?

Voi inaugura proiectul ScoalaDeCloud cu o definiție pe care o voi explicita apoi, dezvoltând termenii cheie din părtile ei componente. Pe alocuri voi compara Cloud-ul cu infrastructurile tradiționale IT.

Cloud-ul permite livrarea la cerere de resurse IT și aplicații din și prin Internet, cu un model de preț în care plătesti pe măsură ce folosești-"pay-as-you-go". 

 -"livrarea la cerere" implică provizionarea de resurse pentru client doar atunci când acesta are nevoie, fără o planificare prealabilă. Resursele de infrastructură și software sunt deja disponibile în datacenter-ele provider-ului de Cloud și doar sunt puse la dispoziția clientului atunci când acesta le solicită, imediat sau într-un interval de timp foarte scurt.

 -"resursele IT" reprezintă totalitatea sau părți dintr-o infrastructură sau servicii IT. În Cloud, acestea pot fi catalogate ca "Infrastructure as a Service" (tradus Infrastructură ca un Serviciu) și prescurtat IaaS.

Exemple de resurse IT în Cloud: servere virtuale, hard disk-uri virtuale, plăci de rețea, adrese de rețea (ip-uri), internet gateways, load balancer-e virtuale etc. 

 -"aplicațiile în Cloud" sunt software pe care îl utilizezi și plătești ca pe un serviciu. Conceptul se numește "Software as a Service" (tradus-Software ca un Serviciu), prescurtat SaaS.

Exemple SaaS: suite de editare de documente-Amazon WorkDocs, Google G Suite, Office 365, aplicații de tip ERP etc. Majoritatea dezvoltatorilor de software au ajuns să ofere și o versiune Cloud, cu plată lunară, în paralel cu oferta de vânzare clasică.

 

Cloud vs IT-ul tradițional

Una dintre diferențele fundamentale față de IT-ul tradițional este că primești resursa solicitată ca serviciu și o plătești doar în măsura în care o folosești - conform ultimei componente din definiție.

Voi clarifica explicația folosind un exemplu simplu: 

Să presupunem că ai nevoie de un anumit volum de date stocate în Cloud- să zicem 1 Terrabyte- pentru o perioadă scurtă de timp-de doar 8 ore. Astfel vei solicita un volum de stocare virtual pe care îl folosești 8 ore, după care îl ștergi. În momentul scrierii acestui articol costul per Gigabyte de date stocate este de aproximativ 3 cenți/luna. Prin urmare, costul plătit pentru această resursă va fi de doar 32 cenți pentru 8 ore. (Calculat astfel: 3 cenți * 1.000 Gb / 750 ore pe lună * 8 ore).

Pentru același scenariu, în IT-ul tradițional, ar fi nevoie să achiziționezi un hard disk fizic-operațiune care durează în cel mai fericit caz câteva ore.  Stochezi datele pe acesta pentru cele 8 ore de care ai nevoie și apoi încerci să îi găsești o altă utilizare sau să îl pui la păstrare pentru un posibil uz viitor. 

Investești și blochezi astfel aproximativ 50 euro, fără să luăm în calcul timpul de așteptare până când resursa este disponibilă.

Probabil că vei argumenta: dar această resursă poate fi reutilizată. Corect, dar doar în specificațiile scenariului inițial. Dacă la următoarea utilizare necesarul de date a crescut chiar și cu 1Gigabyte, va trebui să achizionezi încă un hard disk-pentru că primul va fi neîncăpător. Noul hard disk va trebui să aibă 2 Terrabytes-așa se produc și vând hard-urile: 1Terra, 2 Terra, 4 Terra etc.- și va fi disponibil cel mai devreme tot în câteva ore. Probabil că vei investi încă 100 de euro și vei risipi toată capacitatea rămasă liberă de până la 2 Terrabytes (aproximativ 50% din resursă).

Toate aceste costuri financiare și de timp, când de fapt tot ce aveai nevoie era doar de un spațiu de stocare pentru 8 ore, disponibil cât mai repede posibil.

 

Rezum pentru cei răbdători care au ajuns până aici: 

Cost: Cloud - 32 de cenți versus Tradițional - 50 euro.

Disponibilitate: Cloud - câteva minute versus Tradițional - minimum câteva ore. 

Săptămâna viitoare povestim despre resurse computaționale sau servere în Cloud. 

 

Tag-uri: migrare cloud, servere cloud, IaaS, PaaS, SaaS