AWS Partner Network - Consulting Partner
Microsoft Cloud Solutions Partner
Fortinet Partner
Microsoft Authorized Education Partner
Bitdefender Bronze Partner

De ce servere în Cloud? - partea 3

Publicat: 19-05-2017, 0:11

De ce servere în Cloud?

Așa cum am promis, voi descrie o tehnologie prin care să reduci și mai mult cheltuielile operaționale aferente serverelor în Cloud.

Voi folosi scenariul prezentat în articolul precedent (îl găsești aici dacă încă nu ai apucat să îl citești - De ce servere în Cloud? - partea 2) pe care îl vom automatiza astfel încât consumul de resurse să fie și mai eficient iar satisfacția clienților și mai mare.

 

Reamintesc foarte pe scurt scenariul: operăm un magazin online care funcționează în mod normal pe un server cu 2 CPU și 4GB RAM. Deoarece de Black Friday traficul de clienți crește foarte mult, resursele computaționale necesare doar în acea zi sunt de 4 ori mai mari.

Am văzut că în Cloud se pot mări sau scădea specificațiile foarte ușor în funcție de traficul previzionat.

Dar cum reușim să creștem sau să scădem automat resursele proporțional cu numărul de utilizatori astfel încât risipa de resurse să fie minimă și clienții să beneficieze de cea mai bună experiență posibilă?

 

Așa cum probabil vă așteptați deja, Cloud-ul ne permite să obținem acest rezultat foarte ușor printr-o tehnologie numita Autoscaling (tradus Scalare Automată). Cum funcționează? Foarte simplu: furnizorii de Cloud includ în oferta lor servicii de monitorizare pentru resursele consumate, de exemplu timpul de încărcare al magazinului nostru. Cu această facilitate putem seta reguli de automatizare pentru provizionarea serverului.

 

De exemplu: considerăm că un timp de încărcare normal al magazinului în browser este de 2-3 secunde și vom crea reguli care să ofere clienților această experiență automat.

 

Regula 1: Dacă timpul de încărcare crește la 5 secunde atunci mecanismul de Autoscaling va mai porni un server cu 2 CPU și 4GB RAM. Dacă timpul de încărcare crește în continuare, se aplică regula de mai sus și mecanismul va porni încă un server cu aceleași specificații.

 

Regula 2: Dacă timpul de încărcare scade sub 5 secunde pentru un interval de 10 minute atunci mecanismul de Autoscaling va opri ultimul server pornit suplimentar. Regula 2 va continua până când rămânem cu serverul standard și cu un timp de încărcare de sub 5 secunde.

Pentru a păstra controlul asupra costurilor putem constitui

Regula 3: Numărul maxim de servere pe care le poate porni automat mecanismul de Autoscaling este de 4.

În acest fel, putem prevedea costurile maximale pe care dorim să le plătim pe resurse și  menține satisfacția clienților maximă în raport cu cheltuielile noastre.

Elasticitate Cloud - Autoscaling

Menționez că autoscaling-ul se poate realiza și în infrastructurile IT tradiționale, dar cu niște costuri mari și cu o risipă de resurse pe măsură.

În articolele următoare voi prezenta soluțiile de stocare în Cloud și posibilitatea de a le folosi eficient pentru backup, disaster recovery și business continuity.

 

 

Tag-uri: autoscaling cloud, migrare cloud, servere cloud, IaaS