AWS Partner Network - Consulting Partner
Microsoft Cloud Solutions Partner
Fortinet Partner
Microsoft Authorized Education Partner
Bitdefender Bronze Partner

De ce servere în Cloud? - partea 1

Publicat: 14-05-2017, 0:12

Tipuri de resurse Cloud: Resurse computaționale - Partea 1

 Așa cum spuneam în articolul precedent - pe care îl puteți accesa aici - Cloud-ul include un număr mare de tipuri de resurse IT. În următoarele articole voi încerca să prezint tipurile principale de resurse disponibile și avantajele acestora.

Prima categorie este reprezentată de resursele computaționale - "compute resources", în engleză, servere virtuale, în termeni IT.

Din punct de vedere al caracteristicilor și performanțelor acestea se comportă la fel ca orice server pentru utilizatorul final și administratorul IT. Noutatea și avantajele Cloud-ului constau în ușurința cu care îl obții și configurezi.

Tradițional, doar obținerea unui server este un proces anevoios care implică mai multe departamente și cost pe măsură: Achiziții, Financiar și IT. Adesea, configurația de care ai nevoie vine numai pe comandă și aștepți până la 30 de zile pentru livrare. Odată livrat, trebuie ca departamenul IT să programeze și să execute instalarea efectivă în rack, punerea în funcțiune și instalarea sistemulul de operare. Doar factura pentru hardware și licențe depășește de cele mai multe ori 5.000 de euro pentru un singur server. Costurile efective sunt mult mai mari dacă luăm în considerare și costurile de personal aferente departamentelor implicate, spațiul fizic ocupat de server, rack-ul, UPS-ul, curentul consumat pentru alimentare, aerul condiționat necesar etc.

În Cloud, toate etapele descrise mai sus sunt practic inexistente, cu un timp de livrare de sub 1 minut și un cost de câțiva cenți/oră. Da, ați citit corect: sub 1 minut si câțiva cenți.  Mai mult de atât, dacă nu mai aveți nevoie de serverul respectiv îl puteți șterge pur și simplu și nu va mai costa nimic.

Știu, pare S.F. dar nu e. Dovada în următorul următorul video:

 

 

Impresionați? Să provizionezi un server este una dintre cele mai banale operațiuni în Cloud. Este la fel de ușor să schimbi configurația sau să pornești 10, 100 sau 1.000 de servere în același timp. Toate vor fi gata într-un minut, administrate mai eficient și cu toate costurile aferente incluse.

Data viitoare analizam un scenariu în care vom vedea cum putem aplica în lumea reală toată această putere dată de agilitatea și flexibilitatea infrastructurilor Cloud.

 

Tag-uri: migrare cloud, servere cloud, IaaS, PaaS, SaaS