AWS Partner Network - Consulting Partner
Microsoft Cloud Solutions Partner
Fortinet Partner
Microsoft Authorized Education Partner
Bitdefender Bronze Partner

De ce servere în Cloud? - partea 2

Publicat: 19-04-2017, 16:13

De ce servere în Cloud? - partea 2

 

În articolul precedent am vorbit despre cât de ușor este să obții un server în Cloud.

Voi incerca să schitez un scenariu în care să punem la treabă aceasta agilitate în lumea reală.

Scenariul prezentat va fi despre un magazin online dar argumetația se poate aplica la orice soluție software care are nevoie de servere pentru a funcționa.

 

Pentru că un grafic face cât 1000 de cuvinte, voi complementa scenariul prezentat cu următorul grafic. Acesta reprezintă o comparație între infrastructuri Cloud și infrastructuri IT tradiționale din punct de vedere al agilității, flexibilității, consumului de resurse și satisfacției clienților.

 

 

Să ne imaginăm că doriți să creați și să lansați un nou magazin online. Pentru aceasta este nevoie de o componentă software (aplicația de magazin online) și de o componentă hardware (infrastructura pe care aplicația rulează). Aplicația este însoțită de specificații tehnice pentru utilizare care includ și caracteristicile infrastructurii pe care va rula.

Să presupunem că specificațiile tehnice de infrastructură pentru un trafic de vizitatori normal sunt urmatoarele: 2 CPU (procesoare) și 4 Gigabytes RAM (memorie).

 

În faza de dezvoltare și testare (pre lansare) consumul de resurse este foarte mic - prin urmare puteți proviziona în Cloud un server cu 1 procesor și 2 Gigabytes RAM - adică jumatate din specificațiile pentru un trafic de vizitatori normal.

Costul investiției în infrastructură (Capital expsense, prescurtat CapEx) este 0 și plătiți doar un cost operațional (Operational Expense, prescurtat OpEx), proporțional cu durata utilizării.

După ce site-ul/magazinul este gata urmează lansarea pe piață.

Pentru ziua lansării, în urma unei campanii de promovare, vă asteptați la un trafic mult peste normal și pentru ca aplicația să ruleze la parametri optimi, decideți împreună cu dezvoltatorul să schimbați specificațiile serverului standard într-unul cu 8 CPU și 16 Gigabytes RAM - adică să creșteți de 4 ori specificațiile față de traficul normal.

Costul investiției (CapEx) este în continuare 0 iar costul operațional (OpEx) va fi mai mare decât în situația normală, dar va fi doar pentru o zi.

 

După ziua lansării, traficul de vizitatori va reveni în parametri normali și puteți aloca serverului specificațiile de utilizare prevăzute în planul inițial - 2 CPU și 4GB RAM.

CapEx rămâne 0 iar OpEx-ul este unul previzibil și eficient.

 

Pe masură ce magazinul se dezvoltă și numărul clienților crește puteți mări specificațiile tehnice sau le puteți scădea în perioadele cu trafic redus. De exemplu, puteți repeta scenariul din ziua lansării de Black Friday, când vă așteptați la un numar de clienți de 4 ori mai mare și apoi veți reveni la normal.

 

Astfel, puteți lansa și opera un magazin virtual fără investiții de capital în infrasructură, plătind doar costuri operaționale previzibile și proporționale cu gradul de utilizare.

 

Scenariul acesta este imposibil de realizat cu o infrastructură IT tradițională.  Asa cum am văzut în articolul precendent, achiziția sau închirirerea unui server hardware implică cheltuieli de capital inițiale mari iar specificațiile tehnice trebuie să satisfacă perioadele de încarcare maximă pentru ca satisfacția clienților să rămână mare. Dar veți folosi infrastructura la capacitate maximă doar 2 zile dintr-un an - ziua lansarii și ziua de Black Friday.

Prin urmare, doar pentru lansare ar trebui să achizitionați un server cu 8 CPU și 16GB RAM, care va fi folosit la potential maxim 2 zile pe an și va risipi resurse în celalalte 363 zile.

CapEx-ul va fi mare, proporțional cu specficațiile maxime, iar OpEx-ul va rămâne aproximativ la fel deoarece infrastructura implică costuri de utilizare indiferent că este tradițională sau Cloud.

 

De asemenea, atunci când magazinul se va dezvolta și va atinge maximul specificațiilor hardware, va fi nevoie de încă o investiție de capital pentru achizitionarea unui nou hardware, provizionat astfel încât să facă față vârfurilor de utilizare. Prin urmare, risipa de resurse va crește exponențial.

 

Chiar daca vârfurile de utilizare reprezintă un procent nesemnificativ față de utilizarea normală, în mediul tradițional IT sunteți obligați să plătiți ca și cum serverul ar fi folosit 100% pe toată durata de viață, cu un CapEx mare, OpEx proporțional și agilitate redusă.

 

Ca să concluzionez, cu ajutorul infrastructurilor Cloud puteți elimina în mare parte investițiile de capital transformându-le în cheltuieli operaționale, totodată câstigând agilitate, flexibilitate, mărind satisfacția clienților.

Ce-ți poți dori mai mult? În mare, ai ramas cu cheltuieli operaționale, care până la urmă sunt tot cheltuieli. În articolul următor, voi prezenta o modalitate prin care să reduci și mai mult cheltuilelile, să crești agilitatea, eficiența și să iți mulțumești clienții.

Tag-uri: migrare cloud, servere cloud, IaaS