AWS Partner Network - Consulting Partner
Microsoft Cloud Solutions Partner
Fortinet Partner
Microsoft Authorized Education Partner
Bitdefender Bronze Partner

Stocare de date în Cloud - partea 1

Publicat: 31-07-2017, 17:41

Deoarece stocarea de date în cloud este un subiect amplu, îl voi prezenta într-o serie de mai multe articole. Cel de faţă reprezintă o introducere în subiect.

Cloud-ul poate fi folosit pentru stocare de date. Datele la care fac referire pot fi impărţite în două mari categorii: fişiere şi colecţii de date.

De exemplu, o poză, un document text sunt date de tip fişier. Un prenume, un nume, o adresa reprezintă un tip de date care poate fi stocat în campuri, într-o bază de date.

 

În acest articol, din seria despre stocare în Cloud, voi aborda prima categorie – date de tip fişier.

 

Ca în cazul IT-ul tradiţional, fişierele pot fi salvate pe hard disk-uri. În cloud, acestea sunt virtuale şi fac parte din servere virtuale. Acest tip de stocare se numeste Block Storage şi funcţionează la fel ca stocarea tradiţională.

Avantajele pe care le aduce cloud-ul acestui tip de stocare de date sunt: agilitatea, flexibilitatea şi eficientizarea costurilor prin modelul pay-as-you-go.

 

Deoarece este mai corect din punct de vedere tehnic, mă voi referi la hard disk-urile virtuale folosind termenul de volume de stocare, pe scurt volume.

 

Agilitate

Poţi crea un volum în câteva secunde sau minute şi îl poţi ataşa la un server la fel de repede.

 

Flexibilitate

Ai posibilitatea să modifici dimensiunile unui volum în funcţie de nevoi, la fel de repede şi facil.

 

Eficienţa costurilor

Plăteşti doar capacitatea de stocare pe care o foloseşti.

 

De exemplu, dacă ai nevoie doar de 10 Gigabytes de stocare pentru un server, creezi un volum de această dimensiune şi începi să îl foloseşti imediat. Dacă peste 1 oră nu mai ai nevoie de acesta îl ştergi şi nu va mai genera costuri.  Acest volum te va costa aproximativ 1 euro/luna sau 0.0013 euro/ora.

Preţurile menţionate sunt pentru ultima tehnologie de stocare - hard disk-uri SSD.

Pentru hard disk-uri clasice - magnetice, volumul de mai sus va costa 0.25 euro/luna sau 0.00033 euro/ora.

Incredibil! Nu?

 

Data viitoare vorbim despre stocare de tip Object Storage în cloud - e mai ieftină şi mai durabilă decât Block Storage-ul descris mai sus.

Tag-uri: stocare,cloud,block storage